Przestronna i jasna kuchnia to marzenie wielu osób. Jednak nie każdy posiada na tyle duże i dobrze doświetlone wnętrze, by łatwo ją zaaranżować. W dzisiejszym artykule chciałabym Ci pokazać, jak zaprojektować i urządzić kuchnię, aby była funkcjonalna - nawet, jeśli do dyspozycji masz bardzo mały metraż.

Zanim pokażę, jakimi zasadami kierować się podczas projektowania i urządzania kuchni, chciałabym zachęcić Cię do zapoznania się z kilkoma inspiracjami. W zakładce „Moje projekty” znajdziesz aranżacje kuchni, począwszy od najmniejszych, umieszczonych w mieszkaniach dla singli, po duże i przestronne pomieszczenia w domach jednorodzinnych. W moich wizualizacjach wnętrz zobaczysz wiele możliwości aranżacyjnych, zarówno pod względem stylu, jak i układu kuchni.  

Zasady projektowania kuchni - strefy w trójkącie

W kuchni najważniejsze jest przygotowywanie posiłków, na które składa się wiele czynności. Podczas projektowania tego pomieszczenia należy pomyśleć, jaka jest specyfika korzystania z poszczególnych urządzeń i pozostałego wyposażenia, aby ustawienie było jak najbardziej funkcjonalne. Zwykle najpierw wyciągamy produkty z lodówki (lub szafek), niektóre z nich myjemy, następnie kroimy i na końcu przygotowujemy termicznie. Ta kolejność czynności pokazuje nam podział kuchni na strefy. Z tego z kolei wynika podstawowa zasada podziału kuchni na trójkąt funkcjonalny, na który składa się część przechowywania żywności, przygotowywania oraz gotowania czy pieczenia.

Zastosowanie w kuchni zasady trójkąta pozwoli Ci na najbardziej wygodne z możliwych rozwiązań poruszanie się po tym pomieszczeniu. I zgodnie z tym:

  • Lodówka i zlew powinny znajdować się od siebie w odległości od 40 do 150 cm.
    Podobna odległość powinna być zastosowana w stosunku zlewozmywaka i kuchenki.
  • Wysokość blatu roboczego w kuchni - jak zaprojektować?
  • Najlepszą wysokością dla blatu roboczego jest ok. 90 cm. Jednak i ją musisz dostosować do swoich potrzeb. Przykładowo, jeśli często pieczesz ciasta, w związku z czym również często wyrabiasz je bezpośrednio na blacie, powinien być on nieco niższy. Wysokość ok. 75 cm odciąży Twoje dłonie. Warto tutaj posiłkować się zasadą stosunku odległości od łokcia do blatu. Przy ugiętym ramieniu łokieć powinien znajdować się w promieniu ok. 10-15 cm od blatu roboczego.

Wysokość i wymiary szafek kuchennych - zasady projektowania

Kolejny aspekt, to ustalenie wysokości szafek kuchennych. Optymalnie jest umiejscowić je min. pół metra nad zabudową dolną. Jeżeli nie jesteś niską osobą, szafki mogą znaleźć się nieco wyżej. Pamiętaj przy tym, aby najwyższa półka w szafce wiszącej nie była zlokalizowana wyżej niż na wysokości ok. 180 cm (wyższe ustawienie sprawi, że sięganie do zawartości szafki będzie niewygodne). Co zrobić jeśli kuchnia jest niewielka, ale trzeba w niej zmieścić wiele artykułów? Rozwiązaniem - wybieranym coraz częściej - jest zabudowa do samego sufitu. Ta opcja nie jest jednak zbyt komfortowa. Jeśli jednak się na nią zdecydujesz, górne szafki zagospodaruj przedmiotami, których używasz sporadycznie.

Uwaga! Projektując zabudowę kuchenną, nie zapominaj o odpowiedniej głębokości szafek. Dolne powinny mieć ok. 60 cm głębokości, a górne ok. 30-40 cm.

Ostatni punkt planowania wymiarów zabudowy, to element najważniejszy: przestrzeń znajdująca się pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. Najwygodniej jest zaprojektować w tym miejscu blat o szerokości mniejszej niż 80 cm. Przestrzeń wokół zlewu natomiast, musi uwzględniać powierzchnię na naszycia czyste oraz brudne (warto wygospodarować na ten cel ok. 40-60 cm). Obok kuchenki również zaplanuj wolne miejsce: 30-40 cm powinno wystarczyć w przypadku potrzeby odłożenia większego garnka.

Pamiętaj! Płyty grzewczej lub kuchenki nie możesz umieszczać zbyt blisko lodówki!

Jak wykorzystać narożniki w zabudowie kuchennej?

Jeżeli zdecydujesz się na modny układ zabudowy kuchni w kształcie litery L, najważniejszym punktem, na którym musisz się skupić, to możliwości wykorzystania stref narożnych. A jest ich wiele. Możesz np. zaplanować tam obrotowy kosz na garnki lub umieścić szafki typu „magic corner” lub „le mans”. W pierwszym rozwiązaniu niestety nie uda Ci się zagospodarować całości narożnika. O wiele bardziej ergonomiczne są szafki „magic corner”, które pozwalają na stuprocentowe wykorzystanie przestrzeni narożnika.

Kuchnia z wyspą - jak zaplanować?

Wyspa kuchenna jest idealnym rozwiązaniem dla stref otwartych, gdzie salon łączy się z aneksem. Możesz również pokusić się o zaprojektowanie wyspy w kuchni o większym metrażu - będzie ona wtedy sercem kuchni, co wprowadzi przytulny charakter. Przykładowe możliwości planowania wyspy kuchennej znajdziesz tutaj.

Jeżeli zdecydujesz się na modny układ zabudowy kuchni w kształcie litery L, najważniejszym punktem, na którym musisz się skupić, to możliwości wykorzystania stref narożnych.

Wyspa kuchenna może spełniać wiele funkcji, dlatego warto pomyśleć, która z nich jest najważniejsza. Po pierwsze, może być miejscem do spożywania posiłków. Wtedy musisz dostosować jej wysokość i wymiary tak, aby domownicy mogli swobodnie przy niej zasiadać (wtedy również konieczne jest wykonanie wgłębienia po stronie krzeseł). Wyspę można potraktować także jako blat roboczy, na którym umieszczony zostanie zlewozmywak czy płyta grzewcza. Takie rozwiązanie jest nie tylko bardzo nowoczesne, ale i praktyczne - unikniesz kłopotu brudzenia się ściany za blatem. Co więcej, nad wyspą możesz umieścić wiszącą półkę, która z jednej strony będzie służyć do przechowywania, z drugiej będzie idealną lokalizacją dla montażu punktowego oświetlenia.

Aranżacja kuchni w pigułce - co warto wiedzieć?

Poza powyższymi, najważniejszymi zasadami projektowania kuchni, nie możesz zapominać o jej prawidłowej aranżacji. Chodzi tutaj o wybór materiałów, kształtów czy innych elementów wykończenia i wyposażenia. Przygotowałam dla Ciebie 5 wskazówek, które ułatwią Ci pracę oraz pomogą w urządzeniu funkcjonalnej i trwałej przez długie lata kuchni.

  • Unikaj zabudowy z modnymi obecnie szerokimi szufladami. Pamiętaj, że moda nie zawsze idzie w parze z wygodą. Szafki, których szerokość wynosi ok . 80 cm są zdecydowanie niekomfortowe w użytkowaniu, jeśli w przygotowywaniu posiłków będzie uczestniczyć kilka osób w tym samym czasie.
  • Zabudowa na „wysoki połysk” nie będzie dobrym rozwiązaniem dla rodzin, w których są małe dzieci. Na takim materiale widoczne są wszystkie zabrudzenia i ślady po dotykaniu, przez co ciężko będzie zachować idealną czystość.
  • Drewniany blat w kuchni jest trudny w utrzymaniu. Drewno jest wspaniałym materiałem dzięki swojemu ubarwieniu oraz fakturze. Jednak nawet najtwardszy gatunek będzie podatny na uszkodzenia. Drewno nie lubi ponadto wody, więc z biegiem czasu blat może czernieć (wyjątkiem są blaty z drewna egzotycznego, pochodzącego z tropikalnych rejonów - jednak ich cena jest zwykle bardzo wysoka). Co więcej, pozostawienie na olejowanym blacie (nielakierowanym) metalowej puszki może sprawić, że pozostaną na nim ciemne przebarwienia. Jednak zaletą drewna jest z pewnością możliwość jego odnawiania poprzez szlifowanie i ponowne impregnowanie.
  • Zamiast płytek pomyśl o ściennych panelach (szklanych lub drewnianych). To nowoczesne rozwiązanie jest nie tylko bardzo atrakcyjne pod względem wyglądu, ale i praktyczne. Z pomiędzy płytek ciężko jest usuwać wszystkie zanieczyszczenia (szczególnie tłuszcz). Panel bez zakamarków łatwo utrzymasz w czystości.
  • Nie zapominaj o odpowiednim oświetleniu. Nad blatem roboczym powinno być ono punktowe, jaśniejsze i chłodniejsze (zbliżone do naturalnego). Z kolei nad wyspą czy stołem, gdzie będziesz spożywać posiłki, postaw na ciepłe światło, które wprowadzi przytulną atmosferę.